Κατάλογος βιβλίων με θέμα τον αυτισμό για παιδιά και εφήβους

 

Καλώς ήρθατε στην ….βιβλιοθήκη μας. Είστε έτοιμοι για μια αναγνωστική περιπέτεια στην αποδοχή και την κατανόηση;

Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε έναν κατάλογο με βιβλία που φωτίζουν τον κόσμο του αυτισμού, φτιαγμένο με πολλή αγάπη από τους εκπαιδευτές μας στο ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΧΑΡΑ Ι. Πρόκειται για μια συλλογή που έρχεται να μας ξεναγήσει με έναν παιχνιδιάρικο τρόπο στις πολύχρωμες εμπειρίες και στις ιδιαίτερες προκλήσεις των ατόμων με αυτισμό.

Μέσα από τις σελίδες των προτεινόμενων βιβλίων, μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουμε νέους κόσμους, θα μάθουμε, θα γελάσουμε και πιθανότατα θα βρούμε κομμάτια του εαυτού μας στις ιστορίες τους.

Οι τίτλοι που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο απευθύνονται σε όλους: παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να εμβαθύνει στην κατανόηση του αυτισμού. Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων αυτών, ανακαλύπτουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των ατόμων με αυτισμό, κατανοώντας τις προκλήσεις, τις χαρές, τα ενδιαφέροντα και τις ξεχωριστές δεξιότητες που τους χαρακτηρίζουν.

Προτρέπουμε λοιπόν κάθε αναγνώστη να ανοίξει το μυαλό του και την καρδιά του στις ιστορίες που περιέχονται στις σελίδες τους, με την ελπίδα να δημιουργήσουμε μια  συμπεριληπτική κοινωνία για όλους.

 
 

Διαβάστε περισσότερα


«Χωρίς φτερά στο γελαστό πλανήτη», Βασίλης Ραΐσης

 

Το παραμύθι που αφιέρωσε ο συγγραφέας Βασίλης Ραϊσης στον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας Autismthessaly, αγγίζει με τρυφερό ρεαλισμό το θέμα της αποδοχής και της διαφορετικότητας. Ένα παραμύθι που μας ταξειδεύει στον μακρινό, γελαστό πλανήτη Παβάν όπου θα συναντήσουμε τη δυναμική Κεριλίν και τους φίλους της. Η έκδοση συνοδεύεται και από το CD "Αυτοί που περπατούσαν στον Γελαστό πλανήτη".  Το βιβλίο και το cd διανέμονται δωρεάν από τον Συλλόγο σε κάθε ενδιαφερόμενο.

 

 


Ενημερωτικό έντυπο για την ιστορία του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας

Τι είναι ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό; Πότε δημιουργήθηκε; Ποιες δομές λειτουργεί; Ποια είναι η φιλοσοφία του; Τι προσφέρει στα άτομα με αυτισμό και στις οικογένειές τους και πως μπορεί κάποιος ή κάποια να συμβάλει στο έργο του;
 
Με την πολύτιμη χορηγία της εταιρείας ΟΛΥΜΠΟΣ καταφέραμε να δημιουργήσουμε τρία υπέροχα έντυπα που αφηγούνται την ιστορία του συλλόγου από το 1998 έως σήμερα, παρουσιάζουν τις δομές και όλα τα εκπαιδευτικά – υποστηρικτικά προγράμματα που προσφέρουμε στα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειες τους, καθώς και τις δράσεις που υλοποιούμε για την ενημέρωση της κοινότητας.
 
Η γενναιόδωρη προσφορά της ΟΛΥΜΠΟΣ που ανέλαβε το σημαντικό κόστος εκτύπωσης των εντύπων, μας έδωσε τη δυνατότητα να παρέχουμε πλήρη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση μέσα από τρεις καλαίσθητες εκδόσεις και να επικοινωνήσουμε το έργο και τους σκοπούς μας σε μεγαλύτερο κοινό με στόχο την κατανόηση του αυτισμού.
 
 

Διαβάστε περισσότερα


Ενημερωτικό έντυπο για τις δομές και τα προγράμματα του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας

 

Ενημερωτικό έντυπο για τον εθελοντισμό, τις δωρέες και τα προγράμματα ευαισθητοποίησης του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας 


Εγχειρίδιο επαγγελματιών υγείας για τον αυτισμό

Ο παρών οδηγός απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και ευελπιστεί να προσφέρει βοήθεια για τη βέλτιστη συνεργασία με τα άτομα με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής πράξης ή εξέτασης. Για να επιτευχθεί αυτό, οι ειδικοί θα πρέπει να κατανοήσουν τον αυτισμό και τα συμπτώματά του, τις ιδιαιτερότητες των ατόμων που ανήκουν στο φάσμα και να αποδεχθούν την μοναδικότητα του χαρακτήρα τους.

Μέσω αυτού του εγχειριδίου, θα αναφερθούν συνοπτικά τα βασικά χαρακτηριστικά του αυτισμού και θα αναλυθούν διεξοδικά όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, προκειμένου μία εξέταση να έχει θετική έκβαση. Οι οδηγίες περιλαμβάνουν τα στάδια μιας επίσκεψης σε οποιονδήποτε επαγγελματία υγείας (νοσοκομείο/ιδιωτικό ιατρείο) σε προγραμματισμένες ή έκτακτες συνθήκες.

Μέσα από την μακρόχρονη εμπειρία αλλά και την θεωρητική τους κατάρτιση, εργαζόμενοι ποικίλων ειδικοτήτων του Οικοτροφείου «Ελευθερία» επιχειρούν να υποστηρίξουν τους επαγγελματίες υγείας, εισάγοντας τους στον ξεχωριστό κόσμο του αυτισμού.

Επιστημονική επιμέλεια Oδηγού:

Θώμη Σούλτη, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Οικοτροφείου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Υπεύθυνος σύνταξης:

Γιώργος Σακελλαρίου, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Συντονιστής Οικοτροφείου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Ομάδα σύνταξης:
• ΣπύροςΚορδάμπαλος, βοηθός Νοσηλευτής,
Εκπαιδευτής/Θεραπευτής στο Οικοτροφείο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»,

• Φωτεινή Παπαδημητρίου, βοηθός Νοσηλεύτρια,
Εκπαιδεύτρια/Θεραπεύτρια στο Οικοτροφείο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»,

• Χάρης Παρασκάκης, καθηγητής ΦυσικήςΑγωγής,
Εκπαιδευτής/Θεραπευτής στο Οικοτροφείο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»,

• ΓιώργοςΧύτας, καθηγητής ΦυσικήςΑγωγής,
PhD στηνΑθλητική Ψυχολογία, Εκπαιδευτής/ Θεραπευτής
στο Οικοτροφείο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Επιμέλεια έκδοσης: Χαρίκλεια Βλαχάκη, Δημοσιογράφος, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό N. Λάρισας.

Διαβάστε περισσότερα


ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ
10 χρόνια μετά… Εξελίξεις & Προοπτικές

Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου
Λάρισα, Μάιος 2015.

.Διοργάνωση: Σύλλογος Γονέων Κηδ. & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Ιατρικής - Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας - Παιδιατρική Κλινική - Ψυχιατρική Κλινική, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας.

….. Στο Συνέδριο αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο να δοθεί έμφαση όχι μόνο στη θεωρητική έρευνα αλλά και στα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αυτισμό και οι οικογένειες τους. Επιδιώξαμε να δοθεί έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όσοι, με τον ένα ή άλλο τρόπο, προσπαθούμε να συνθέσουμε το παζλ του αυτισμού και αναζητούμε τα κομμάτια που θα μας οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του

Διαβάστε περισσότερα


«Το πάζλ του Αυτισμού»

Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου
Λάρισα, Μάιος 2003.

Διοργάνωση: Σύλλογος Γονέων Κηδ. & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Λάρισας σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και την Ειδική Θεραπευτική Μονάδα Αυτιστικών του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Το συμπόσιο αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια του Συλλόγου για τη διάχυση της σύγχρονης διεθνούς επιστημονικής γνώσης για τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται όλες οι εισηγήσεις και ομάδες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συμποσίου. Η θεματολογία του Συμποσίου είναι ευρεία καθώς καλύπτει την παρουσίαση σύγχρονων ερευνητικών ευρημάτων για την αιτιολογία, τη διάγνωση, τα ψυχολογικά και εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά των ατόμων με αυτισμό. Επιπλέον, στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται οι παρουσιάσεις διακεκριμένων επιστημόνων για δύο από τις επικρατέστερες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στο χώρο του αυτισμού: την ανάλυση συμπεριφοράς και την δομημένη εκπαίδευση.

Διατίθεται από το σύλλογο

Διαβάστε περισσότεραautismos

Αυτισμός: Ενημερωτικό Φυλλάδιο

gonis-kai-aderfia

«Γονείς και Αδέρφια των παιδιών με αυτισμό»

Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές

Στέργιος Νότας, D.P.MGR Κλινικός Ψυχολόγος

to-fasma

«Το Φάσμα του Αυτισμού, συνεργασία - σύγκλιση οικογένειας και επαγγελματιών»

Α. Γένα, Ε. Καλογεροπούλου, Σ. Μαυροπούλου, Α. Νικολάου, Σ. Νότας, Β. Παπαγεωργίου

autismos

«Το Φάσμα του Αυτισμού, Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές»

Στέργιος Νότας, D.P.MGR Κλινικός Ψυχολόγος

autismos

«Τα αδέρφια μας με αυτισμό»

Ε. Καλογεροπούλου, Σ. Μαυροπούλου