Φτερό στον άνεμο!

Υλικά: Ένα πούπουλο (που ίσως ξέφυγε από κάποιο μαξιλάρι!)

Πορεία δραστηριότητάς: Όλοι οι παίκτες κάθονται κάτω σε κύκλο. Ο διαιτητής λέει: «φτερό στον άνεμο» και αφήνει το φτερό πάνω από τα κεφάλια τους. Φουουουοουουουουου! Φυσάτε δυνατά για να το κρατήσετε στον αέρα!

Το ψάρεμα!

Υλικά: Πλαστική μπανιέρα, μεταλλικά αντικείμενα (πχ. συνδετήρες, τσιμπιδάκια, αυτοκινητάκια), σχοινί, καλαμάκια, μαγνήτες

Πορεία δραστηριότητας: Σε μια πλαστική μπανιέρα με νερό ρίχνουμε μεταλλικά αντικείμενα. Δένουμε στη μια άκρη από το καλαμάκι μας το σχοινί και στην άλλη άκρη του σχοινιού το μαγνήτη, φτιάχνοντας έτσι ένα αυτοσχέδιο καλάμι! Βυθίζουμε το καλάμι στο νερό και ξεκινάμε το ψάρεμα! Ποιος θα ψαρέψει περισσότερα;

Ουρίτσες!

Υλικά: Κομμάτια ύφασμα ή μικρές πετσέτες, χαρτοταινία

Στερεώνουμε ένα κομμάτι ύφασμα ή μια μικρή πετσέτα ανάμεσα στο παντελόνι και τη μέση μας, έχουμε δηλαδή μια ουρίτσα ο καθένας! Οριοθετούμε στο πάτωμα με χαρτοταινία ένα κύκλο που θα τρέχουμε μέσα σε αυτόν! Στόχος είναι να τρέξουμε και να «κλέψουμε» την ουρίτσα του άλλου πριν «κλέψει» εκείνος τη δική μας!

Ντολμαδάκια από κουβέρτα!

Υλικά: κουβέρτα, χαλί

Πορεία δραστηριότητας: Απλώνουμε μία κουβέρτα στο χαλί. Τοποθετούμε το παιδί στη μία πλευρά της κουβέρτας και κρατώντας την πλευρά της κουβέρτας πάνω στο σώμα του παιδιού, ρολάρουμε το παιδί τυλίγοντας ταυτόχρονα την κουβέρτα γύρω του. Κρατάμε την ελεύθερη πλευρά της κουβέρτας που απέμεινε και τινάζοντας ελαφρά δίνουμε ώθηση στο σώμα του παιδιού για να ξετυλιχθεί ρολάροντας πάνω στο χαλί. Προσέχουμε να μην υπάρχουν αντικείμενα στα οποία μπορεί να χτυπήσει το παιδί ενώ ξετυλίγεται.

Βοήθησε τα αρκουδάκια!

Υλικά: μαξιλαροθήκη, αρκουδάκια

Πορεία δραστηριότητας: Ζητάμε από παιδί να κρύψει μέσα σε μια μαξιλαροθήκη με κουμπιά ή φερμουάρ μικρά λούτρινα αρκουδάκια. Ένα άλλο λούτρινο αρκουδάκι που θα χειρίζεται ο γονέας θα έχει το ρόλο του κακού λύκου που τα εντοπίζει και θέλει να τα πιάσει!! Ζητάμε από το παιδί να ανοίξει την μαξιλαροθήκη και να βγάλει τα αρκουδάκια για να τα σώσει.

Ο φίλος μου ο αρκούδος

Υλικά: αρκουδάκι

Πορεία δραστηριότητας: Ζητάμε από το παιδί να μας δείξει το στόμα, τη μύτη κι άλλα μέρη του σώματος του αρκούδου.

Το μαγικό φως!

Υλικά: φακός ή λέιζερ

Πορεία δραστηριότητας: Ο γονέας χειρίζεται ένα φακό ή ένα λέιζερ έχοντας πρώτα χαμηλώσει τα φώτα του δωματίου. Ζητήστε από το παιδί να ακολουθήσει το φως με το χέρι του και να σας πει λεκτικά ή να σας δείξει ποιο αντικείμενο φωτίζει το φώς (πχ. το τραπέζι). Μετά δίνετε το φακό στο παιδί, για να εστιάζει το φως σε ένα αντικείμενο επιλογής του και να ονοματίζετε εσείς το αντικείμενο που φωτίζει.

Η σφαίρα πούπουλο!

Υλικά: Μια μεγάλη υφασμάτινη ελαφριά μπάλα (ή λούτρινο)

Πορεία δραστηριότητας: Με χαρτοταινία κάνουμε μία γραμμή εκκίνησης στο πάτωμα. Οι παίκτες στέκονται όρθιοι στη γραμμή και με τη σειρά στοχεύουν να πετάξουν τη μπάλα προς τα μπροστά, όσο πιο μακριά μπορούν σαν παίκτες σφαιροβολίας. Κρατήστε καλά την μπάλα, στριφογυρίστε και πετάξτε την όσο πιο μακριά μπορείτε. Βάλτε ένα σημάδι στο σημείο που έπεσε και δώστε την μπάλα στον επόμενο παίκτη. Συγκρίνετε επιδόσεις. Ποιος πέταξε πιο μακριά την μπάλα;

Πως πήγε η μέρα σου;;;

Υλικά: playmobil, κούκλες, γαντόκουκλες, λούτρινα ή φιγούρες

Πορεία δραστηριότητας: Αποδίδουμε σε κάθε φιγούρα ένα ρόλο, που αντιστοιχεί στα μέλη της οικογένειας και των σημαντικών προσώπων που εμπλέκονται στην καθημερινότητα του παιδιού (π.χ. δασκάλα).

Αναπαριστούμε με τη σειρά τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού π.χ. το playmobil ξύπνησε, έπλυνε τα δόντια του, έφαγε πρωινό, πήγε στο σχολείο κλπ. Εάν το παιδί επιθυμεί μπορεί να αναλάβει να παίζει το ρόλο ενός από τα playmobil και να καθοδηγεί την ιστορία. Εάν όχι, ο γονέας εξιστορεί και αναπαριστά τις καθημερινές δραστηριότητες.

Αυτοκολλητάκια

Α) Υλικά: χαρτοταινία

Πορεία δραστηριότητας: Κόβουμε πολλά κομματάκια χαρτοταινίας. Εναλλάξ ο κάθε παίκτης κολλάει ένα κομματάκι σε μέρος του σώματος του άλλου ονοματίζοντας το (π.χ. χέρι, πόδι, κοιλιά, γόνατο κλπ). Αφού γεμίσουμε με αυτοκόλλητα ο καθένας εναλλάξ ζητάει από τον άλλο να ξεκολλήσει το αυτοκόλλητο από συγκεκριμένο μέρος του σώματος του (π.χ. ξεκόλλα το αυτοκόλλητο από το γόνατό μου).

*Ελέγξτε εάν αισθητηριακά ενοχλεί το παιδί η τοποθέτηση της χαρτοταινίας στο σώμα του. Σε αυτή την περίπτωση κολλάτε μόνο στο δικό σας σώμα.