Υγεία

Κάποια άτομα με αυτισμό δεν αντιδρούν στον πόνο. Δεν θα κλάψουν ή δεν θα δείξουν ενόχληση αν τραυματιστούν ή αν πονάνε. Προσπαθήστε να νοιώθει το παιδί ασφαλές με το γιατρό, μη το φοβερίζετε με γιατρούς και ενέσεις. Ειδικά για τη συνεργασία με τον οδοντίατρο, κάντε κάποιες επισκέψεις ανά διαστήματα όταν δεν υπάρχει πρόβλημα – πόνος, απλά να συνηθίσει το γιατρό και τη διαδικασία της επίσκεψης: να μάθει να κάθεται στην καρέκλα, να ανοίγει το στόμα και να ελέγχει ο γιατρός το στόμα του με το καθρεφτάκι. Κάντε το πρώτα εσείς, μετά ο/η αδελφός/ή - αν υπάρχει, αφήστε να κοιτάει.

Σημαντικό: μη δείχνετε την αγωνία σας!! Να έχετε το πιο χαρούμενο ύφος του κόσμου! Μην επιτρέψετε στο γιατρό να «αγριέψει».

«Ήρθε η στιγμή που έπρεπε να κάνει μια μικροεπέμβαση. Αυτό σήμαινε εξέταση αίματος, καρδιογράφημα και ακτινογραφία. Πανικός! Αγωνία! Ο γιός μου δεν έχει λόγο, δεν καταλαβαίνει πολλά πράγματα. Φανταζόμουν απίστευτες σκηνές και ήμουν σίγουρη ότι δεν θα τα καταφέρουμε ποτέ.

Ακόμη και αν τα καταφέρναμε, μετά από τόσο άσχημα εμπειρία, η επόμενη φορά όποτε χρειαζόταν, θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη. Τελικά, πήγαμε μαζί με τον αδελφό του, ήμασταν υπερβολικά χαρούμενοι – σα να είχαμε κερδίσει το πρώτο λαχείο – κάναμε κάθε εξέταση πρώτα εγώ, μετά ο αδελφός με γέλια και χαρές και πολλά μπράβο και όταν ήρθε η σειρά του συνεργάστηκε τέλεια, γελούσε και ήταν χαρούμενος κι ο ίδιος.»

Ασφάλεια

Κάποια άτομα με αυτισμό φαίνεται ότι έχουν μικρή ή καθόλου αίσθηση κινδύνου για τον εαυτό τους ή τους άλλους π.χ. μπορεί να σπρώξουν κάποιον γιατί νοιώθουν ότι τους εμποδίζει. Δεν γίνεται με πρόθεση και δεν σκέφτονται ότι ο άλλος μπορεί να τραυματιστεί ή να θυμώσει.