«Σεξουαλική αγωγή και εκπαίδευση ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος»
29-30/11/2014, Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, Πρακτικό Σεμινάριο
Εισηγητές:Λαμπρινή Ιωάννου, Ψυχολόγος και Ιωάννης Βοσκόπουλος, Ψυχολόγος
Η Σεξουαλική Αγωγή ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, συνιστά ένα εξαιρετικά σημαντικό, όσο και σύνθετο τομέα εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία, η οποία ξεκινά από νωρίς στη ζωή του παιδιού (μαθαίνοντάς του πως λειτουργεί το σώμα του, ποιες είναι οι διαφορές των δύο φύλων, τι σημαίνει ‘ιδιωτικός’ και ‘δημόσιος’ χώρος), συνεχίζει με τις ιδιαιτερότητες της περιόδου της εφηβείας (κατά την οποία συμβαίνουν σημαντικές σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές), για να καταλήξει στην κατανόηση της σεξουαλικότητας και τη διαχείριση σεξουαλικών συμπεριφορών και σχέσεων.
Το συγκεκριμένο σεμινάριο στοχεύει να συμβάλει στην κατανόηση του κοινωνικού και σεξουαλικού προφίλ των εφήβων και νεαρών ενηλίκων στο Φάσμα του Αυτισμού και να δώσει πρακτικές οδηγίες και λύσεις σε προβλήματα και προκλήσεις, που αφορούν στην σεξουαλικότητα ατόμων με ΔΑΦ. Οι στρατηγικές παρέμβασης που θα αναλυθούν σε αυτό το διήμερο βασίζονται στις σύγχρονες γνωσιακές τεχνικές που χρησιμοποιούνται , όπως το T.E.A.C.C.H., οι Κοινωνικές Ιστορίες, οι Εικονογραφημένες Συζητήσεις και άλλα εργαλεία βασισμένα στην ΓνωσιακήΣυμπεριφορική Θεραπεία.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς που επιθυμούν να πληροφορηθούν σχετικά με τον τομέα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, εκπαιδευτικούς και ειδικούς θεραπευτές που ασχολούνται με το Φάσμα του Αυτισμού και σχεδιάζουν να συμπεριλάβουν τις παραμέτρους της σεξουαλικής εκπαίδευσης, στο πλάνο παρέμβασης.
Ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος, καθώς το σεμινάριο έχει πρακτικό χαρακτήρα, με την μορφή εργαστηρίων στο τέλος κάθε μέρας. Κατά συνέπεια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.